Пейки от стари сърф-дъски и стена за графити - новите придобивки в Бургас 18.03 | 16:22

Визията на графити стената ще бъде променяна във времето със специален „графити кодекс“

От Ивелина Георгиева

С още едно пространство за градско изкуство ще се сдобие Морската градина на Бургас съвсем скоро, съобщиха от пресцентъра на общината.

В стена за графити ще бъде превърната стара и недобре изглеждаща паркова конструкция, намираща се до крайбрежната алея, в непосредствена близост до друго културно пространство - Графичната база.

Идеята за облагородяване на мястото и трансформирането му в галерия на открито, носеща името "Стенографика", е на Хамалогика и ME Click.

Строително-ремонтните дейности се осъществяват и финансират от Община Бургас.

Освен изграждане на стена за рисуване, проектът включва още монтиране на пейки и масички.

Предвид близостта на мястото до плажа и сърф-базата, пейките ще бъдат направени от стари сърф-дъски. Масичките пък ще дават възможност на тях да се играе шах.

Визията е съобразена с цялостния  архитектурния облик на Морската градина. Проектът продължава политиката на Общината за подобряване на съществуващите и създаване на нови пространства за изкуство и култура.

"Стенографика" ще бъде готова за началото на фестивала "Включи града", който започва този петък и ще продължи и през уикенда.

В рамките на два от фестивалните дни, на 23 и 24 март от 11 до 17 часа художници ще изрисуват чисто новата стена с графити на тема "Плажна култура".

Ще се проведе и работилница за графити, в която всеки записал се, ще може сам да опита тази рисувателна техника. Ще има работилница, по време на която ще бъдат създадени сърф-пейките .

Записването за участие в работилниците става с изпращане на е-мейл на hamalogika@gmail.com.

"Стенографика" ще остане като пространство за изкуство в градска среда и след "Включи града", като визията на стената ще бъде променяна във времето. Рисуването на нея ще бъде регламентирано със специален "графити кодекс". Идеята е мястото да продължи да се развива и в бъдеще да бъде използвано и за други културни събития - изложби, пленери, др.

Водещи

Най-четени