Перник спечели европроект за предпазване от наводнения 30.06 | 08:06

Стойността на проекта е 941 627,36 лв., а срокът за изпълнение – 12 месеца

От Кремена Бедерева

В община Перник ще се проведе пресконференция, на която кметът Росица Янакиева ще представи спечелен проект "Възстановяване на проводимостта на река Струма и укрепване на бреговете в района на квартал Бела вода, община Перник” по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013. Стойността на проекта е 941 627,36 лв., а срокът за изпълнение – 12 месеца, съобщават от общината.

С членството на страната ни в Европейската общност, усилията на община Перник се насочиха към осигуряване на устойчиво развитие в контекста на регионалното развитие, което логично наложи като цел повишаване качеството на живот.

Реализирането на настоящия проект директно допринася за изпълнение на целта и пряко кореспондира с основната цел на Програма "Регионално развитие 2007 – 2013”. По-конкретно се отнася за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации със съответните екологични условия, чрез предотвратяване на рискове от наводнения, като част от по-широкообхватната стратегия за социално и екологично възраждане, допринасяща за устойчиво местно развитие.

Общата цел на проекта е повишаване качеството на живот и съответните екологични условия, чрез предотвратяване на рискове от наводнения в община Перник. В посочения участък се предвижда възстановяване на земнонасипна дига, почистване на коритото и укрепване на дъното, бреговете и съществуващи съоръжения в реката, което ще допринесе за устойчивото и интегрирано развитие на община Перник.

Специфичните цели на проекта са да се предпази от наводнение гр. Перник с цел намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда; Да се предотвратят процесите на ерозия на речното легло на р. Струма, преминаваща през град Перник; Да се предотвратят процесите на ерозия.

Водещи