Пешеходната зона в Пловдив ще e безкрайна като Китайската стена 15.04 | 11:03

На 12 май стартира реконструцията за превръщането на още площи и улици в зона без коли

От Цанка Донкова

До няколко месеца Пловдив ще стане градът с най-голяма пешеходна зона не само в България, но и сред съседните държави. Това стана ясно от думите на кмета на града под тепетата Иван Тотев, съобщава в. "Стандарт".

На 12 май ще стартира началото на реконструкцията за превръщането на още площи и улици в зона без автомобили. Предвижда се да се обхване периметърът от река Марица до бул. "Шести септември" и районът около аптека "Марица", където ще бъде поставено ново осветление и ще се оформят кътове за отдих и за игри на малчуганите. След ремонта тази част от града ще стане естествено продължение на Главната улица.

Средствата, който Община Пловдив ще отдели за ремонта са 800 000 лева. Сумата ще бъде използвана за подмяна на подземната инфраструктура, отвеждане на дъждовните води в канализацията и нови кабелни мрежи. Следващият етап е рехабилитация на тротоарните настилки и на ул. "Антим I" до Римски стадион. До средата на май пък ще приключи реконструкцията на пет улици в кв. "Капана", които също се затварят за автомобили. Първите две са вече готови, в момента се работи по третата.

Новата история на Пловдив скоро ще може да се похвали и с нещо друго - кметът на града даде старт на първия голям архитектурен международен конкурс. Той е за пл. "Централен" и по думите на градоначалника ще е знаков за града за следващите 40 години. Идеята е площадът да стане както привлекателна за туристите атракция, така и място, където ще кипи градски живот.

Идеен проект е първият етап. В него участниците ще имат възможност да подадат своите проекти по интернет при гарантирана конфиденциалност на информацията. Не е задължително проектът да бъде изпълнен от архитект с утвърдено име, а по-скоро ще се търси ново лице.

Трите най-добри проекта ще получават парична награда. 20 000 лева за първото място и по 10 000 за второто и третото. От тях трите Община Пловдив ще се спре на един, който ще се превърне в новия площад на града.

Водещи

Най-четени