Пилотен проект за страната ни ще промени живота на няколко семейства 27.02 | 14:39

Има начин бедността да не се превърне в отчаяние, а в надежда

От Теодора Кокаланова

Бедни многодетни семейства от Девня ще бъдат интегрирани в обществото, като им се осигурят жилища и работа за родителите, съобщи днес зам.-кметът на общината Ели Иванова. По думите й проектът е пилотен за страната. 

Финансирането за построяването и обзавеждането на социалните жилища - близо 1,4 милиона лева, е осигурено по оперативната програма "Регионално развитие". Апартаментите, които са 33 на брой, вече са готови. Предстои да бъдат оборудвани. Подготвени са и критериите за избор на семействата, които ще бъдат настанени. Всяко от тях ще сключи договор с общината. 

Обитателите ще плащат наем според размера на квадратурата на жилището, но стойността му няма да надхвърля 50 лева месечно. Квартирантите ще бъдат задължени да поддържат апартаментите си, сградата и пространството около нея. Нарушителите веднага ще трябва да напускат апартамента, в който живеят. Същата ще бъде санкцията и ако децата в семейството не ходят на училище.

Семействата, които не платят повече от два месеца наема или сметките си за ток и вода, също ще бъдат принудени да напуснат. На партерния етаж в сградата със социалните жилища ще бъде настанен общинският домашен патронаж заедно с обществена трапезария, допълни още зам.-кметът Ели Иванова. Ще бъде осигурено място и за Център за обществена подкрепа на деца и семейства в риск. Осемте апартамента на първия етаж в сградата са изцяло пригодени за хора с увреждания, предаде БТА.

Водещи

Най-четени