Планинската спасителна служба направи учения при екстремни ситуации 05.10 | 19:39

Демонстрацията включи спасение на хора от аварирал седалков лифт

От Ивайло Ачев

Критична ситуация на туристи на аварирал седалков лифт, евакуация на пострадал човек със специализиран транспорт над пропаст и преодоляване на труден терен и търсене на изчезнали туристи в планината с помощта на спасителни кучета – тези проблемни ситуации бяха разиграни и решени успешно по време на учения на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Ролята на жертвите в различните критични ситуации беше поета от хора от екипа на европейския комисар по хуманитарна помощ и управление на кризисни ситуации Кристалина Георгиева, която гостуваше на ПСС, съобщават от пресофиса на БЧК. ПСС успя да евакуира за по-малко от половин час 20 души, които бяха изпаднали в беда заради повреда на седалков лифт. След това беше разиграно спасяване и превоз на пострадал човек над пропаст и през пресечен планински терен.

След презентация за цялостната дейност и организация на работата на ПСС Кристалина Георгиева обсъди с ръководството на службата бъдещото ѝ развитие и възможностите за по-успешна интеграция с европейските спасителни служби и прилагане на по-ефективни, модерни практики и методика за успешна работа и повишена сигурност.

Най-четени