Пловдив спечели проект "Ти решаваш – ние помагаме" 30.08 | 14:35

Проектът е на стойност 34 685 лв. и е само с външно финансиране

От Кремена Бедерева

Община Пловдив спечели проект "Ти решаваш – ние помагаме”, финансиран от Ромския образователен фонд чрез Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Това съобщи зам.-кметът по Европейски политики и социални дейности Георги Търновалийски, съобщиха от общината.

Проектът е на стойност 34 685 лв. и е само с външно финансиране. Целта му е повишаване информираността, заинтересоваността и участието на децата от етническите малцинства в образователния процес, намаляване и предотвратяване отпадането им от училище.

Целевата група, която проектът ще обхване са ученици на възраст от 14 -16 години, поясни Търновалийски. Причината е, че на този етап от средното образование голяма част от децата с малцинствен произход отпадат от системата, поради липса на мотивация за продължаващо обучение, неинформираност, отсъствие на стимули или предубеденост.

Голяма част от учениците от етническите малцинства в гр. Пловдив не са запознати с перспективите, които предлага изградената образователната система в града, както и с възможностите за достъп до образование. Това води до невъзможност за пълноценното им участие в процеса, счита социалният зам.-кмет на общината.

С реализацията на проекта "Ти решаваш – ние помагаме”, който е с продължителност 9 месеца, от октомври 2011 до юли 2012 г., Община Пловдив и нейният партньор – Фондация "Филипополис Стади”, целят създаване на предпоставки за повишаване привлекателността на образованието за младите хора от етническите малцинства.

Предвидени са дейности като включване в обучителни уоркшопи, с цел запознаване с естеството на бъдещите им професии и наблюдение в реална среда на работния процес по избраните направления; оказване на помощ за децата от малцинствата и техните родители при избора на професия; подпомагане процеса на преодоляване на предразсъдъците и прекомерния традиционализъм на родителите им.

Водещи