По-добри грижи за хората с психични разстройства във Враца 11.09 | 12:50

Защитено жилище и дневен център ще осигуряват по-достоен живот на хората с психически увреждания

От Лазар Тодоров

Благодарение на проект, финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, се предвижда предлагането на нови социални услуги във Враца, съобщават от пресцентъра на общината.

Проектът, спечелен от община Враца, е на стойност 199 632 лв. и ще позволи облагородяване на социалните грижи и ресурси.

Планира се създаването на защитено жилище и дневен център, в които ще се предлагат социални услуги за хора с психични разстройства с цел да се подобри тяхното състояние и да им се отделят специални грижи за укрепване на тяхното самочувствие и осигуряване на достоен живот.

"До момента на територията на община Враца не разполагаме с такъв вид социални услуги, затова настоящото проектно предложение е от изключителна важност за нас. С него бележим сериозен напредък в грижата за хората с психични проблеми.

Разкриването на услугите "Защитено жилище за лица с психични разстройства" и "Дневен център за лица с психични разстройства" ще допринесе за създаването на устойчив модел за осигуряване на достоен живот на хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация", подчерта на встъпителната пресконференция по проекта кметът на Враца инж. Николай Иванов, цитиран от пресцентъра на общината.

В Центъра за психично здраве във Враца ще бъде реновиран един от етажите, за да се предлагат там новите социални услуги.

"От двете услуги ще се възползват общо 20 граждани на възраст над 18 години с психични разстройства, физически увреждания и умствена изостаналост, които чакат за настаняване в специализирани институции", поясни Силвия Първановска, ръководител на проекта.

За дневния център могат да кандидатстват жители на община Враца, а за защитеното жилище – от цялата страна. Кандидатстването и подборът на потребителите ще стане през октомври, а стартирането на социалните услуги – през декември тази година.

Водещи

Най-четени