Повече бездомни хора ще намерят временен покрив в Бургас 24.10 | 19:14

Центърът за временно настаняване на бездомни хора разширява капацитета си

От Елена Кирилова

Центърът за временно настанявана на бездомни хора в Бургас разширява капацитета си, съобщава агенция "Фокус”.

По думите на Мая Казанджиева, директор "Здравеопазване, социални дейности, превенции и спорт” в община Бургас, той вече ще може да приеме максимум 52 души.

Идеята е центърът да започне да работи на пълен капацитет през следващата година. Тогава той ще мине на държавно делегирана дейност.

Междувременно тече цялостен ремонт на Центъра за временно настаняване на бездомни лица. Средствата са спечелени чрез външен проект, спечелен по "Красива България”, уточни Казанджиева.

Според нея строителната фирма работи бързо, за да може да изпълни своите ангажименти към общината. Другата причина за ускорената работа е, че целта е центърът да заработи, макар и с намален капацитет, преди започването на студените дни.

Престоят в подобен център може да е максимум три месеца в рамките на една календарна година, сочи Законът за социалното подпомагане.

Казанджиева уточни, че пълната вътрешна документация, необходима за работата на центъра, не е изцяло подготвена. Все още се очакват документите, които трябва да бъдат изготвени от Агенцията за социално подпомагане, за да може центърът да се финансира от държавата.

Ако това не се случи до края на тази година, кметът на Бургас Димитър Николов обеща да осигури средствата, които са необходими за настаняването на хора през ноември и декември.

Местата могат да бъдат заети от хора, които могат да се самообслужват, нямат физически увреждания, не употребяват алкохол и адресната им регистрация е в община Бургас.

Те ще получат топла вечеря, дрехи за преобличане, отопление с климатици, санитарни помещения. Разширената държавна делегирана дейност позволява и ползването на услуги от специалисти, включително социален работник, психолог, за да се работи по реинтернацията на приетите.

Водещи

Най-четени