Подменят ямболските спирки на градския транспорт 28.03 | 18:01

Основно задължение на концесионера е да изгради в срок от 24 месеца спирките

От Кремена Бедерева

Спирките от градския транспорт в община Ямбол ще бъдат изцяло подменени с нови заслони и оборудване и ще придобият модерен облик, съобщиха от общината. Вече е подписан концесионният договор между общината и "Телеинфоцентър” ЕООД Бургас.

Фирмата бе класирана на първо място при проведена процедура и утвърдена за концесионер с решение на общинския съвет. Основно задължение на концесионера е да изгради в срок от 24 месеца спирките на масовия градски транспорт, съгласно предварително одобрени проекти за дизайн и оборудване.

Заложените в договора инвестиции са близо 2 милиона лева. Първоначалните инвестиции в размер на 1 480 740.00 лева трябва да се извършат в 16-месечен срок от подписването на договора, информира Агенция "Фокус".

Обект на концесията са 80 спирки – 48 малки, които ще бъдат оборудвани със спиркови заслони, указатели, информационно табло, пейка, кошчета за отпадъци и рекламни касети. Големите спирки, 32 на брой, ще имат и павилиони за печатни издания и пакетирани стоки. Спирковите заслони ще бъдат изградени от трайни материали, в съответствие с техническите изисквания, посочени в концесионните анализи.

Концесията се предоставя за срок от 25 години. Концесионерът има право да осъществява управление и експлоатация на автобусните спирки и да извършва върху тези обекти рекламна и търговска дейност.

С отдаването на спирките на концесия община Ямбол финализира последователните усилия през последните четири години за подобряване на транспортното обслужване в града.

Освен осигуряването на места за изчакване и достъп до превозните средства за жителите на общината, ще се хармонизира и подобри естетиката на градската среда. Чрез концесията на автобусните спирки ще бъдат спестени значителни финансови разходи за поддържането им, като общината запазва правото си на собственост върху тях. Наред с привличането на инвестиции, ще бъдат разкрити и нови работни места.

 

 

 

Водещи

Най-четени