Подписаха споразумение за опазване на застрашените птици 10.12 | 13:53

Главен „виновник" за споразумението е намиращият се на прага на изчезването от България ловен сокол.

От Силвия Стоядинова

Две институции ще си помагат в опазването на птици, застрашени от изчезване. Това стана ясно след подписването на рамково споразумение за сътрудничество между "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Националния природонаучен музей.

С това се придава официален характер на продължаващото вече шеста година сътрудничество между двете организации.

Според документа енергетиците продължат да подпомагат опазването на застрашените птици, свързани с високоволтовите електропроводи, а природозащитниците ще им оказват съдействие при решаване на проблеми, които птиците създават на електропреносната мрежа, съобщават от Дружеството за защита на птиците.

Главен "виновник" за споразумението е намиращият се на прага на изчезването от България ловен сокол. Този вид е застрашен в планетарен мащаб и поради това е включен в Световната Червена книга.

Сред най-значимите причини за критичното му състояние както в света, така и в България, е незаконното улавяне на тези птици за нуждите на соколарството.

Затова, от 2008 г. БДЗП с подкрепата на Фонда за дивата природа на BBC, по-късно - на Програма Life+, както и със съдействието на ЕСО, започна да разполага специални изкуствени гнездилки по стълбовете от електропреносната мрежа.

Там охраната им се "поема" от безкомпромисни 400 000 волта напрежение. Това е начинът, по който в Унгария видът не само е бил спасен, но и броят на двойките се е увеличил от 30 на над 200.

Вече има надежда това да се случи и в България - на 12 октомври тази година за първи път беше наблюдаван възрастен мъжки ловен сокол, кацнал само на няколко метра от една от поставените от БДЗП изкуствени гнездилки.

Водещи

Най-четени