Подпомогната е социализацията на близо 2000 деца в неравностойно положение 31.01 | 14:19

Разкрити са 40 нови форми на социални услуги

От Филипа Тодева

Подпомогната е социализацията на близо 2000 деца от специализирани институции. Това установи проверка на Сметната палата. Сметната палата извърши одит на изпълнението на целите на схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "За по-добро бъдеще на децата” в Агенцията за социално подпомагане за периода от 01.01.2009 г. до 30.06.2011 г. с цел да провери ефективно ли е нейното прилагане.

Схемата е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”. Проектите по схемата се отнасят до реформиране, преструктуриране или закриване на специализирани институции за деца и младежи. Сключени са 43 договора на обща стойност 8 693 328 лв.

Две трети от бенефициентите са постигнали степен на усвояване на средствата над 80%. От дейностите по схемата са обхванати 1995 деца и младежи, ползващи социални услуги, като най-много са на възраст от 8 до 14 години. Около 100 деца и младежи са с физически или умствени увреждания.

Разкрити са 40 нови форми на социални услуги в общността, които досега не са предлагани и са подкрепени 54 специализирани институции. 297 деца и младежи от специализирани институции са получили възможност за социализация и извеждане от домовете.

По 11 от договорите са изградени защитени жилища, преходни жилища, наблюдавани жилища, защитени и обособени пространства. Преходното жилище подготвя младежи и девойки с дълъг институционален престой за самостоятелен и независим начин на живот. Те са предназначени за деца и младежи на възраст от 16 до 18 г. или до продължаване на средно образование до 20 г.

Наблюдаваните жилища се изграждат за подкрепа и консултиране на лица, навършили 18 години, които напускат специализираната институция. Възможно е в тях да се приемат и лица в риск в трудоспособна възраст. Защитеното жилище създава условия за социална интеграция и пълноценен живот на лица с умствена изостаналост, изведени от специализирани институции.

По 8 от договорите се предоставят услуги в Центрове за настаняване от семеен тип. Те предоставят среда за пълноценно израстване и развитие на децата, лишени от родителски грижи. Подобен род центрове са по-добрата алтернатива на настоящите социални домове.

По 4 договора има дневни и друг тип центрове, по 3 от проектите са центрове за информиране, консултиране, подкрепа и обучение, в един проект се предлага приемна грижа. По 4 проекта се създават арт-ателиета и клубове, а по 8 – консултативна работа, терапевтична и психологическа помощ, алтернативни и иновативни услуги, обучителни и професионални консултации.

Предоставянето на социалните услуги е подпомогнато от ремонти и закупуване на оборудване и обзавеждане в помещенията, където се предоставят услугите.

Проведени са и 143 обучения за повишаване квалификацията на 695 лица от персонала, работещ в специализираните институции за деца, което представлява 73% от специализирания персонал.

Реализирани са 12 партньорства между неправителствени организации и общини в рамките на изпълнението на проектите.

Реализирането на дейностите по одитираната схема е допринесло за постигане на основната й цел – повишаване на качеството на живот на деца и младежи в специализирани институции и за разширяване кръга от възможности за реализиране на политиката за деинституционализация и подкрепа за самостоятелен живот на младежите след напускане на специализираните институции.

Заключението на одиторите е, че за постигане на дългосрочната цел за намаляване на броя на децата в специализираните институции обаче са необходими устойчиви политики, тъй като този процес е продължителен и изисква постоянни усилия и целенасочени действия.

Отглеждането на децата в семейна среда и близка до семейната среда е въпрос, към който трябва да се прояви ангажираност от цялото общество.

Основните области, в които са идентифицирани проблеми, са свързани с усъвършенстване на организационната структура на Агенцията за социално подпомагане като Междинно звено по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, подобряване на финансовия контрол, по-добро планиране на индикаторите по индивидуалните договори и др.

Част от установените слабости са коригирани от агенцията и са в посока повишаване на ефективността от изпълнение на дейностите.

Агенцията за социално подпомагане е предприела действия за осигуряване на устойчивост на социалните услуги по схемата чрез обезпечаване на финансов ресурс за функционирането им като държавно-делегирана дейност.

Водещи

Най-четени