Правят "държавен Google" за пространствените данни 10.06 | 12:02

Национален портал за пространствени данни ще заработи за нуждите на държавната администрация

От Ивелина Георгиева

Национален портал за пространствени данни ще заработи за нуждите на държавната администрация и гражданите. Това каза Красимир Симонски, изпълнителен директор на ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". "На кратко казано, това е държавният Google", заяви той.

Симонски обясни, че националният портал ще включва всички данни, които се отнасят за ландшафта, кадастъра и всичко, свързано с пространството, поставено в електронен формат.

По думите му информацията, която ще се представя в портала, е изключително сериозна, защото това е кадастърът, съответните граници на имоти и т.н.

Изграждането на Националния портал за пространствени данни се изготвя в рамките на проекта "Създаване на информационна и комуникационна платформа за постигане на оперативна съвместимост на пространствени данни и услуги и предоставяне на достъп на държавната администрация и гражданите".

Проектът се осъществява, с цел изпълнението на европейската директива "INSPIRE", приета през 2007 г. за изграждане на инфраструктура на пространствените данни, която цели улесняване на обмена на оперативно съвместими пространствени данни по единни хармонизирани правила между различните нива на публичната администрация.

В момента тече основният търг по проекта и крайната цел е изграждането на Националния портал, обясни Красимир Симонски. Той допълни, че задълженията на съответните институции са да предоставят базите данни за Националния портал.

Идеята на Националния портал е да постигне оперативна съвместимост между пространствените данни, да въведе единни стандарти и формати.

С реализирането на проекта трябва да бъдат обучени и определени групи от държавната администрация, които да работят с този портал, посочи Анита Ангелова, ръководител на проекта.

Тя обобщи, че реализацията на проекта е много важна за изпълнението на задълженията на държавната администрация, а пространствената информация ще бъде публична и общодостъпна.

Целта е да се стимулира търсенето на тези услуги чрез поставянето им на публична и безплатна основа, уточни тя.

Водещи

Най-четени