Правят регистър на предприятия с хора с увреждания 11.03 | 18:04

Той ще е публичен и ще се поддържа в електронен вид

От Кремена Бедерева

Агенцията за хората с увреждания ще води регистър на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания. Регистърът ще е публичен и ще се поддържа в електронен вид.

Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания.

В регистъра ще се вписват данни за специализираното предприятие или кооперация на хората с увреждания - ЕИК, име и адрес на осъществяване на дейността; данни за представителство на специализираното предприятие или кооперация на хората с увреждания по регистрация от компетентен орган - име, постоянен и/или настоящ адрес; предмет на дейност на специализираното предприятие или кооперация на хората с увреждания.

Регистрираните специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания ще са длъжни да уведомяват писмено Агенцията за хората с увреждания за всички промени в обстоятелствата, вписани в регистъра, в 14-дневен срок от настъпването им, като прилагат и съответните документи, които ги доказват.

С измененията се редуцира броят на изискваните документи за регистрация, предвижда се изискване за проверка на документи, които могат да бъдат проверени по служебен път. Агенцията за хората с увреждания ще води и регистър на лицата, осъществяващи дейности по предоставяне и ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия, предназначени за хора с увреждания.

Регистърът ще е публичен и ще се поддържа в електронен вид.

Водещи

Най-четени