През 2014 г. Сарафово ще има космическо пристанище 08.01 | 15:29

Интернет до всяко корабно място предвижда планът за модернизацията на порта

От Диана Цветкова

До 18 месеца рибарското пристанище в Сарафово ще блесне в нова светлина, след като днес бе подписан договора за реконструкцията му.

Договорът бе подписан от кмета на Бургас Димитър Николов и директора на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов. Проектът е на стойност 9 775 765 лева и ще бъде финансиран по оперативната програма "Рибарство", съобщават от ИАРА.

След реконструкцията на пристанище "Сарафово" всяко корабно място ще бъде снабдено с ток, вода и интернет, което ще улесни инсталирането и използването на модерно оборудване и условия за съхранение на улова на борда на риболовните кораби.

Освен че портът ще бъде модернизиран, на територията му ще бъде изградена и рибна борса, като идеята е така рибарите да могат да продават директно улова си, а клиентите да купуват от първа ръка, без участието на прекупвачи.

Контролът върху дейността на рибната борса ще бъде осъществяван от община Бургас, която е оператор на пристанището.

Изграждането на модерно рибарско пристанище на територията на община Бургас ще повиши многократно контрола и ще ограничи нерегламентираните риболовни дейности, изтъкват от ИАРА.

Как ще изглежда обновения порт, може да видите от снимките в галерията ни.

Водещи

Най-четени