Приемната грижа - всички имаме грижата 28.09 | 08:10

БЧК се стреми да обучи максимален брой доброволци, които да поощряват приемното родителство

От Кремена Бедерева

Кръгла маса под наслов "Приемната грижа - всички имаме грижата" се проведе вчера във Велико Търново. Тя бе осъществена в рамките на национална кампания по четиригодишен проект "Програма за предоставяне на услуги и подкрепа на млади хора, напускащи социалните институции", съобщава Север.бг.

Една от основните цели на информационната кампания, част от която бе и обсъждането на кръглата маса, е да бъдат обучени максимален брой доброволци в предоставянето на социалната услуга. Приоритет в работата е и повишаване чувствителността и информираността на обществото относно приемната грижа като вид социална услуга.

"Кампанията стартира с две национални обучения - в Созопол и Лозен, при което повече от 90 доброволци са подготвени за работа по проекта. Идеята е младите хора да предадат на местно ниво инициативата за поощряване, подкрепяне и повишаване броя на приемните семейства. Освен това до края на месец януари 2012 г. в софийското село Долни Лозен ще заработи и изградено по проекта наблюдавано жилище", заяви Стефан Петров, който е от Консултативния център по приемна грижа към Българския червен кръст (БЧК).

"Ние останахме очаровани от доброволците. Те попиха доста информация, а ние видяхме действията по места на информационните пунктове при обиколката през септември в страната. Най-важното е да не се дава грешна информация и доброволците знаят това. Ако не са подготвени с отговорите на зададените им въпроси, те препращат към различните институции хората, които имат нужда от конкретна информация", допълни Диана Панайотова, също от Консултативния център по приемна грижа към БЧК.

Отношение по темата взе и директорът на Дома за медико-социални грижи в гр. Дебелец д-р Анелия Георгиева. Тя се обяви "за" приемната грижа, но "не на всяка цена". "Трябва към всяко дете и към всеки случай да се подхожда индивидуално", изтъкна тя. Позицията й бе подкрепена от присъстващите.

Похвала за идеята младежи-доброволци да бъдат включени в кампанията по разясняване на стъпките и ролята на приемното родителство изказа ръководителят на Център за обществена подкрепа - SOS "Детски селища" в Трявна Албена Прокопиева. Тя обяви работата на доброволците за "скрита лимонка" и подчерта, че това е правилен начин да се стигне до всяко семейство - чрез разясняване "отвътре".

Желаещите да научат повече за това, какви са стъпките да станат приемни родители, могат да го направят утре (29 септември) от 17:00 часа пред сградата на общината във Велико Търново.

Най-четени