Проект за социално включване помага на хора със зрителни проблеми 29.08 | 13:40

Тридневен туристически поход ще помогне за подобряване здравето на участниците

От Елена Кирилова

Спортният клуб към Съюза на хората със зрителни увреждания в Кюстендил работи по проект, насочен към социалното включване, съобщава БТА.

Общата стойност на проекта е около 2000 лв. Той включва няколко спортни мероприятия и провеждането на туристически поход от Кюстендил до Осоговската планина. Предвидено е и обучение по шахмат в специален тренировъчен лагер.

Лагерът ще се проведе в рамките на три дни и негов ръководител ще е шахматистът Асен Анев. За финал ще има състезание между представители на клубовете от Кюстендил, Благоевград и Монтана.

От организацията поясниха, че в проекта ще участва 30 души и двама придружители. Идеята на инициативата е да помогне за преодоляването на социалната изолация и да повиши самочувствието на усчастниците със зрителни увреждания чрез включването им в спортни мероприятия.

Целта е да се прескочи бариерата, свързана с факта, че поради своето заболяване, хората са принудени да стоят затворени в домовете си.

Сега те ще имат възможност да излязат на чист въздух сред природата. Организаторите имат амбицията да превърнат събитието в традиция, тъй като смятат, че то ще помогне за подобряването на физическото и психическото здраве на хората.

Водещи

Най-четени