Проект подобрява речното корабоплаване в Европа 02.04 | 15:53

Проектът е финансиран от ЕС

От Деляна Петкова

Европейският съюз ще отпусне с над 5 млн. млн. по проект за оценка и разработване на приложения за речни информационни услуги (RIS) в Европа.

Очаква се проектът, който се управлява от Изпълнителната агенция за трансевропейската транспортна мрежа, да бъде завършен до декември 2014 г.

В рамките на този проект ще бъдат разработени и изпитани приложения, които ще направят вътрешното корабоплаване по-бърза, по-безопасна и по-привлекателна алтернатива за товарен транспорт.

Проектът "IRIS III" беше избран за финансиране в рамките на многогодишната покана за представяне на предложения по програмата "Трансевропейска транспортна мрежа" (TEN-T) за 2011 г.

След неговото завършване транзитното преминаване по вътрешните водни пътища на участващите държави - Австрия, България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, ще стане по-бързо и по-безопасно. 

Проектът надгражда и завършва проектите "IRIS I и II", които също получиха финансиране чрез програмата TEN-T, припомнят от Брюксел. Една от целите е да бъдат изпитани ключови елементи като например Известия до капитаните, Електронното корабно докладване, Прихващане и проследяване на корабите и Вътрешна система за визуализация и информация посредством електронна карта.

Речните информационни услуги са специално разработени информационни услуги, регламентирани от Европейска рамкова директива, които правят възможно постоянното координиране на логистичните процеси по вътрешните водни пътища с реалната транспортна ситуация.

Те имат решаващо значение за повишаване на ефективността и екологосъобразността на товарните и пътническите транспортни услуги по водните пътища, като едновременно с това повишават безопасността на корабоплаването.

Водещи

Най-четени