Пролетта ни носи работа 19.03 | 13:54

През април в страната ще бъдат разкрити над 13 000 работни места по програми за субсидирана заетост

От iNews.bg

През април в страната ще бъдат разкрити над 13 хиляди нови работни места, подпомогнати от държавния бюджет. Това обяви във Варна изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, цитиран от БТА. По думите му около пет хиляди от тях ще бъдат по програмата "Сигурност", която предвижда осигуряване на охрана в рискови населени места.

Ангелов обясни, че през последната година при младежката безработица има спад. Седем хиляди младежи са намерили работа в последните 12 месеца.

Новите програми предвиждат общински и областни администрации, както и предприятия ще получат нови възможности за назначаване на работници.

При посещението на Ангелов във Варна е била изнесена информация и за търсенето на работници в рамките на ЕС. Данните показват, че в Обединеното кралство наемат болногледачи, а в Австрия - строителни работници. Във Франция се търсят медицински кадри, а Португалия и Дания предлагат съвместни оферти в селското стопанство за бране на ягоди и грах.

На борса през тази година се представя и Военното окръжие във Варна. Според старшина Деян Денев в момента най-актуална е програмата на Министерството на отбраната за служба в доброволния резерв на въоръжените сили. По нея във Варненско вече са подписали договори повече от 50 души. Денев допълни, че в региона има голям интерес и към набирането на кадрови войници. При последната кампания през септември м.г. за едно място са кандидатствали по четирима души.

Водещи

Най-четени