Психолози учат полицейски началници как да бъдат лидери 16.07 | 11:40

Служителите на реда ще подобряват и работата си в екип

От Цанка Донкова

Началниците на групи, сектори и отдели в полицейските служби ще преминат през обучение как да бъдат лидери и да работят в екип. Това заяви Светлана Сотирова, ръководител на лабораторията на Института по психология към МВР във Варна.

По думите ѝ квалификацията е в рамките на проект, финансиран с близо 2,5 милиона лева по оперативна програма "Административен капацитет". Сотирова уточни, че бенефициент е Институтът по психология, а през обученията ще преминат 2 000 служители на МВР в цялата страна.

В рамките на проекта вече са проведени две проучвания, насочени към ръководните методи, прилагани в системата, и към мотивацията на служителите. Според Сотирова резултатите показват, че в МВР има добри ръководители и администратори, които обаче не са лидери.

Според нея това означава, че началниците постигат резултати и си водят документацията, но не могат да сплотяват хората си. Предстоящите обучения ще бъдат насочени точно към развитието на тези умения, като полицейските шефове ще учат включително как да критикуват подчинените си.

За мотивацията на служителите Сотирова посочи, че най-важна за тях е сигурността на работното място. Следват желанието да са в полза на обществото и заплащането.

Проучванията показват, че е необходимо да се актуализират критериите за подбор на работещите в системата на МВР и особено в Национална служба 112. Според Сотирова водещи изисквания са емоционална стабилност и добър самоконтрол, допълва БТА.

Водещи