Психотестове за домашни помощници правят в силистренско село 06.06 | 12:25

Домащните помощници са в услуга на хора с увреждания и самотно живеещи възрастни хора

От Андриян Георгиев

Психотестове за домашни помощници се правят в силистренското село Сокол в рамките на проект за помощ на хора с увреждания и самотно живеещи възрастни хора, информира БТА.

Инициативата е част от предоставяната услуга за хора с увреждания и самотно живеещи възрастни хора под надслов "Домашен помощник". 

Проектът се осъществява от читалище "Освобождение" в селото със съдействието на Главинишката община. 

Тестовете са част от обучението на кандидатите за предоставяне на услугата.

Тестът за оценка на влиянието на работата им върху психичното здраве на домашните помощници показва, че изборът на тези хора е повлиян не само от това, че могат да помагат на хора в нужда, но и да имат "работа и доходи".

Набелязаните мерки от психолозите са свързани с търсене на собствен вариант за справяне или друга алтернатива, съчувствено отношение към другите, помощ и взаимопомощ.

Доказано е, че работата на домашните помощници налага те периодично да "освежават" своите чувства, да премахват тревогите и стреса в безопасна среда. 

В проекта са обхванати над 70 души от селата Сокол, Коларово, Дичево, Зафирово и Сокол от Главинишка общинаст. Интересното е, че преобладаващата част са жени. По проекта работят 20 домашни помощници.

Водещи

Най-четени