Пуснаха Единна информационна система за хората с увреждания 04.04 | 15:47

Целта е гарантиране на правата на тези хора

От Елена Кирилова

Единна информационна система за хората с увреждания беше представена от Социалното министерство и Агенцията на хората с увреждания, съобщава БТА.

По думите на заместник-министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова системата е предпоставка за воденето на държавна политика в посока гарантирането на правата на тези хора.

Електронният регистър е създаден според изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, както и на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Системата цели обмен на данни за хората с увреждания между информационните бази, които функционират към държавните институции. Сключени са договори със 17 ведомства.

Очаква се новият регистър да заработи до един месец, въпреки че ще стартира сега, тъй като предстои натрупване на данни от регистрите на Националния осигурителен институт, Националната експертна лекарска комисия, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Националната агенция за приходите.

Предвиден е и публичен портал, който ще предоставя информация за работодатели, проекти, услуги на АХУ и достъпна среда. В него ще се съдържат и статистически данни, информация по проекти и държавни политики.

Водещи

Най-четени