Пътешествие към знанието 01.09 | 09:44

120 малчугани от "Слънчево училище" ще посетят забележителностите на София

От Андриян Георгиев

Днес (1 септември) 120 малчугани от "Слънчево училище” от три столични квартала – "Христо Ботев”, "Факултета” и "Филиповци”, ще посетят Националния исторически музей, Зоологическата градина, Ботаническата градина на СУ "Климент Охридски” и ще разгледат най-знаковите места на столицата – Храм-паметника "Св. Александър Невски”, СУ "Климент Охридски”, Парламента на Република България, ще видят къде работят кмета на столицата, министър-председателя и президента, ще разгледат археологическите забележителности в центъра на София.

В "Слънчево училище” се обучават деца, които не са посещавали предучилищни занимания, за да получат полезни знания и умения и успешно да се справят с учебния материал през новата учебна година, да имат равен старт с връстницинте си в първи клас. Лятното училище ще приключи на 5 септември, съобщават от Столичната община.

 "Слънчево училище” е част от проект на Столична община, в партньорство с Обществения съвет за реализация на общинската стратегия за "Десетилетие на ромското включване”, с финансовата подкрепа на Ромски образователен фонд. Проектът е продължение на едногодишен проект, който Столична община реализира от март 2011 г. до април 2012 г.

Основната цел на проекта е да се гарантира равен достъп до училищата за ромските деца и да се увеличи броя на учебните заведения, разположени в близост или край кварталите с концентрация на ромско население, които приемат и обучават ромски деца.

В този проектен цикъл беше продължено транспортирането на 548 ромски деца, които посещаваха училища извън ромския квартал "Факултета” през учебната 2011/2012 година. С цел премахване на сегрегацията ще се разшири училищната мрежа от учебни заведения, които приемат ромски деца в районите: "Слатина”, "Люлин”, "Подуяне” и "Красна поляна”.

Водещи

Най-четени