Разглеждат предложения за местата за опазване на дивите птици 11.03 | 08:09

Разглеждат проект на „План за действие на царския орел"

От Кремена Бедерева

Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) - консултативен орган към министъра на околната среда и водите, ще проведе заседание в сградата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Членовете на съвета ще разгледат проект на "План за действие на царския орел (Aquila heliacа) в България 2011 – 2020”, изготвен от Българското дружество за защита на птиците в рамките на LIFE+ проект "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключови за тях места от мрежата на Натура 2000 в България”, съобщават от министерството.

По постъпила документация по Закона за биологичното разнообразие ще бъдат разгледани пет предложения за разширение на съществуващи и определяне на нови места за опазване на дивите птици: защитена зона "Ломовете”; защитена зона "Западни Родопи”; защитена зона "Пирин Буфер”; защитена зона "Централен Балкан Буфер”; защитена зона ”Рилски манастир”.

Ще бъде разгледано и внесеното от БАН предложение за определяне на защитена зона "Рила-буфер” за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, за което на предишно заседание през октомври м.г. съветът единодушно гласува отлагане на разглеждането на документацията за допълнително проучване на множеството предложения за допълнения и корекции.

Водещи

Най-четени