Ремонтират бургаската гара 12.06 | 10:08

Сградата съществува в сегашния си вид от 1929 г.

От Кремена Бедерева

През есента централната жп гара в Бургас ще бъде ремонтирана със средства по оперативна програма "Транспорт", съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

Сградата съществува в сегашния си вид от 1929 г. НКЖИ ще подаде апликационна форма в Европейския съюз за обновяването на обекта. Визията и фасадата ще бъдат запазени, тъй като сградата е архитектурен паметник.

Покривът ще бъде изцяло обновен и изпълнен от медни елементи. Бургаската гара ще разполага с търговска зона и ресторант. Вътрешното пространство ще бъде изменено с цел по-голям комфорт и ефективност, посредством модерни информационни табла и безплатен wi-fi.

По Оперативна програма "Транспорт” са предвидени средства за ремонт и на Централна гара София. Ще бъдат обновени пероните, чакалнята и помещенията вътре. След ремонта чакалнята на столичната гара ще се топли от слънчева енергия, генерирана от фотоволтаици на покрива.

Целта е подобряване на енергийната ефективност и да се ползва по-малко енергия, а хората да не студуват. Ще бъде създадена и нужната организация за връзка на пътниците с метрополитена. Предвижда се към този проект да се добави и жп гара Пазарджик.

Най-четени