Ремонтират прохода "Петрохан" 20.09 | 07:11

Стойността на проекта е над 23 млн. лeва без ДДС

От Петя Михайлова

За днес (20 септември) е предвидено началото на рехабилитацията на прохода "Петрохан", съобщиха от правителствената пресслужба. Обектът е по проект "Транзитни пътища V”, а трасето е с дължина над 54 километра.

За започване на рехабилитацията на прохода са предвидени 3 млн. лева.

С отпуснатите пари първоначално ще бъде ремонтирана най-разрушената отсечка от 30 км на територията на област Монтана, както и няколко участъка от пътя за София през Петрохан.

Тези отсечки са част от Лот 18 и включват два участъка от пътя Борован - Кнежа, прохода "Петрохан", обхода на  Берковица (Берковица - местността "Йончеви ханове") и "Йончеви  ханове" - село Благово.

Общо ще бъдат обновени пет участъка от два важни второкласни пътя - ІІ-81 София – Берковица - Монтана и ІІ-13 Монтана – Бяла Слатина – Кнежа - Плевен от републиканската мрежа и ще бъде изграден изцяло нов обход на Берковица.

Проектът предвижда още рехабилитация на големите съоръжения и съществуващите подпорни стени, както и реконструкция на кръстовища.

Целта е да бъде съкратено разстоянието от Северозападна България до столицата с 47 км.

Изпълнител на обекта е Сдружение "Алпине – Пим” от Монтана.

Общата стойност на проекта е над 23 млн. лв. без ДДС, като 65% от средствата са от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а 35% от републиканския бюджет.

Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Най-четени