Русенската пожарна се похвали с нова техника 26.02 | 17:14

По българо-румънски проект е купено ново оборудване за над 1 млн. лв.

От Диана Цветкова

Нова модерна техника, купена по българско-румънски проект, демонстрираха пожарникарите в Русе. Снимки на демонстрацията вижте в галерията ни.

Благодарение на проекта "ЕМЕS" за нуждите на местните огнеборци са купени два противопожарни автомобила – за гасене с вода и пяна, на обща стойност 1 174 000 лева.

Закупени са и 120 каски, топлозащитни облекла, водоустойчиви осветителни прибори, маски с повишено налягане, ботуши, ръкавици и въздушни композитни бутилки и осигурителни колани.

Пожарникарите ще използват и 90 нови въздушни дихателни апарата с телеметрия - системата дава информация от разстояние за налягането във въздушната бутилка на пожарникаря и колко време може да престои без защита в опасната среда, пише БТА.

Има и обратна връзка, за да може в случай на опасност да бъдат изведени хората. Датчик показва и дали пожарникарят се движи. Ако той не реагира няколко секунди, се подава сигнал за опасност.

Оборудван е и център за т. нар. дихателна защита, който включва стендове за хидравлично изпитване на стоманени и композитни бутилки, компютърен стенд за динамичен тест на въздушни апарати, лицеви маски и противохимични облекла, както и компресор за зареждане на бутилки с въздух.

Най-четени