С европари правят Център за плурализъм и свобода на медиите в Италия 07.11 | 14:10

Центърът ще започне да функционира още през този декември

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) отпуска безвъзмездно 600 хил. евро за създаването на Център за плурализъм и свобода на медиите във Флоренция. Институцията ще бъде в състава на Европейския университетски институт Център "Робер Шуман" за авангардни изследвания.

Центърът ще започне да функционира още през този декември 2011 година, а негов ръководител е проф. Пиер Луиджи Парку. В него ще се разработват нови идеи за това, как да се осигури висока степен на медийна свобода и разнообразие, а също така ще се работи за повишаване на качеството на разсъжденията относно медийния плурализъм в Европа, съобщават от ЕК. 

Центърът ще извършва четири специфични дейности: теоретични и приложни изследвания (поредица от работни документи, политически изследвания, наблюдения върху медийния плурализъм), дискусии, образование и обучение (академични семинари, лятна школа), както и разпространение на резултати и крайни продукти.

Европейският университетски институт е избран за домакин на центъра поради дългогодишния си опит в областта на европейското управление.

Тази инициатива е следваща крачка в изпълнението на текущия ангажимент на Комисията за укрепване на плурализма и свободата на медиите в Европа и установяване дали се налагат допълнителни мерки на европейско или на национално и регионално равнище. Неотдавна тя създаде група на високо равнище по тази тема с ръководител д-р Вайра Вике-Фрейберга.

Комисията също така започна формирането на работна група с участието на множество заинтересовани страни относно бъдещето на медиите, която ще започне дейността си в близко бъдеще.

Водещи

Най-четени