Свързване на търговските регистри в ЕС, предлага Брюксел 24.02 | 15:05

Това ще даде тласък на трансграничната търговия и ще спести разходи, смятат чиновниците

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) предложи свързване на търговските регистри в отделните държави от ЕС. По този начин ще бъде даден тласък на трансграничната търговия, смятат чиновниците.

Връзките между регистрите означава по-добър достъп до информация за компании и бизнес партньори в други държави от ЕС. Така безпроблемно могат да бъдат открити данни за адрес, седалище, управляващи и уставен капитал.

Към момента всички търговски регистри се водят на национален или регионален принцип. Експертите отчитат липса на капацитет за ефективно споделяне на информация при този метод на управление. 

В същото време обаче все повече компании извършват бизнес или предлагат стоки и услуги в друга страна от общността. По тази причина е необходима повече прозрачност при споделянето на данните за бизнеса, което ще бъде полезно както за фирми, така и за гражданите. 

Освен тези ползи създаването на общ търговски регистър ще помогне на държавите да управляват електронно регистрите. Това ще спести разходи. По изчисления на Комисията годишно електронно управление на общоевропейски търговски регистър ще спести 70 млн. евро.

Предложението на Комисията ще бъде внесено за обсъждане в Европейския парламент, както и между отделните страни от ЕС.