Сирийският бизнесмен Рами Махлуф дарява част от богатството си 17.06 | 07:54

Той ще дари част от парите си за хуманитарни и благотворителни начинания

От Кремена Бедерева

Влиятелният бизнесмен Рами Махлуф, братовчед на сирийски президент Башар Асад, обяви вчера, че ще дари част от богатството си за благотворителни каузи, предаде Франс прес.

Печалбите от акциите, които притежавам в телефонната компания "Сириятел", ще бъдат дарени за хуманитарни и благотворителни начинания, а също за проекти за развитие в полза на населението, каза в изявление Махлуф.

Магнатът, както и братовчед му Асад, са обект на европейски санкции. Махлуф притежава 40 процента от капитала на "Сириятел" - най-големия мобилен оператор в страната, се казва в изявлението, цитирано от БТА. Няма да участвам в нови проекти, от които мога да извлека лични облаги, а ще се посветя на хуманитарна работа, посочва Махлуф и обяснява, че взел това решение, тъй като не искал повече да бъде бреме за Сирия, народа и президента й.

Освен на дела в "Сириятел" Махлуф - омразна на протестиращите фигура - е собственик и на няколко големи строителни и петролни компании. Бизнесът му се разраства по време на управлението на Асад и протестиращите често споменават името му в призивите си за слагане край на корупцията.

Фирмите на Махлуф ще бъдат ръководени така, че да създават работни места и да подпомагат националната икономика, посочи сирийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Махлуф е в списък от 13 висши сирийски представители, на които Европейския съюз наложи санкции.

През февруари американското финансово министерство замрази авоарите му в рамките на санкциите си срещу видни сирийци, заподозрени в корупция, припомня АФП.

Водещи

Най-четени