Столичани ще могат да проверяват в интернет дължимото към общината 01.02 | 16:53

На сайта на Столична община ще могат да се проверят местните данъци и такси

От Андриян Георгиев

От 1 март чрез интернет-страницата на Столичната община ще може да се прави справка за дължимите данъци за недвижими имоти и за моторни превозни средства, както и такса за битови отпадъци, съобщи заместник-кметът Дончо Барбалов, цитиран от БТА.

Справките ще се правят по райони, като през годината системата ще бъде усъвършенствана и това ще може да се прави за всяко данъчно задължено лице, независимо от района. 

Все още не е решено какви ще бъдат данните, които ще бъдат  въвеждани за идентификация на гражданите, като има възможност това да е името или ЕГН.

През втората половина на февруари ще започне изпращането на писмата с дължимите данък "сгради" и такса за битови отпадъци към гражданите и юридическите лица.

От началото на данъчната кампания на 1 март се очаква да бъдат пуснати и ПОС-устройствата в данъчните служби, чрез които ще се плащат данъците и такса "смет" с карта. Общината от няколко години има договор с две банки и още две организации, предлагащи разплащания чрез интернет за заплащането на дължимите суми към нея, но това може да става само ако е предварително известна дължимата сума.

Водещи

Най-четени