Студентите търсят стажове и работа онлайн 22.05 | 15:48

Всички необходими услуги вече са достъпни по електронен път

От Елена Кирилова

За първи път студенти, преподаватели и работодатели ще работят съвместно онлайн.

Това ще бъде възможно благодарение на новата платформа campus.egov.bg, която събира на едно място всички налични електронни услуги за студенти и обединява академичните интернет пространства.

Студентите ще могат да кандидатстват за стажове през нея и ще бъдат одобрявани отново по електронен път от работодателите.

Регистрираните до момента работодатели са около 4552, а в системата има над 1300 обяви за стажове.

Проектът е дело на съвместната работа на Министерството на образованието, младежта и науката и министъра за развитие на електронното правителство Роман Василев.

По платформата се работи от април тази година и тя вече е достъпна за всички, които имат пряко взаимодействие със системата на висшето образование.

Идеята е всички услуги за студенти да се обединят в едно, така че създаването на база данни и взаимодействието с учещите да е максимално лесно.

За още по-голямо улеснение в студентските общежития ще бъдат поставени специални рутери с безжичен интернет, които да позволяват достъп до платформата, обясни Роман Василев.

По думите му единственото, което студентите ще трябва да направят, е да се регистрират, използвайки своето ЕГН и факултетния си номер.

Василев похвали системата, подчертавайки, че включилите се в нея ще могат да персонализират профилите си, така че да им е максимално удобно за работа. Те ще могат да попълват и допълнителни данни за себе си.

В рамките на платформата са интегрирани ключови проекти, включително "Студентски стипендии" и "Студентски практики".

Както Василев, така и образователният министър призоваха за обратна връзка, така че системата да бъде подобрена максимално бързо и да отговаря адекватно на нуждите на студентите.

Водещи