Съдебните архиви "разказват" в Деня на Конституцията 16.04 | 16:37

Интересни факти за иначе наглед скучните дела

От Ивелина Георгиева

В Деня на Конституцията студенти от Юридическия факултет към СУ "Св. Климент Охридски" посетиха Софийски градски съд (СГС) и се запознаха детайлно с работата на институцията.

По случай Деня на Конституцията СГС отвори вратите си за граждани и студенти. Бъдещите юристи бяха посрещнати от председателя на СГС съдия Владимира Янева, която показа част от основните звена, благодарение на които функционира съдът.

Обиколката започна от административното звено на съда, премина през служебните коридори и стигна до първата спирка - секретното деловодство.

Оттам, студентите-юристи продължиха към архивното отделение, където имаха възможност да видят работата на служителите - архивисти, както и стотиците многоетажни стелажи, на които се съхраняват делата.

Дела за политически престъпления с постановени смъртни присъди от времето на Народния съд, осиновяване от 1900-ната година и едно от първите дела за издръжка у нас са само част от хилядите дела, които се съхраняват в архивите на Софийски градски съд.

По закон, делата се пазят в архив 10 години, а тези, свързани с гражданско състояние, разводи, издръжки, попечителство, осиновявания и други - 100 години.

Има дела с историческа значимост, чиито срок за пазене в архивите е вечен и същите са на отчет в Държавния архив.

"Ако искате да прочетете как земевладелец, който не е дал земята си на Народната власт е станал предател и е осъден на смърт, това може да направите именно тук, тъй като делата, гледани от този съд все още се пазят като част от историята на България и съдебната власт", обясни тя.

Архивите на съда се помещават на три нива - приземно и две подземни. Едно от тях е използвано по време на социализма като затвор за съдени от Народния съд, разказа Янева.

В службата работят общо 4-ма души - три жени и един мъж. Председателят на СГС ги похвали пред присъстващите и заяви, че с лекота намират всяко едно дело, за което получат заявка.

"Независимо дали е от '38-ма година или от миналата, просто им даваме номера на делото и те го донасят за минути", похвали подчинените си Янева.

Студентите имаха възможност да се запознаят и със системата от регистри, които води Софийския градски съд.

От ръководителя на отдела за регистрите, те се запознаха с някои основни факти - на отчет в съда се водят 175 политически партии и 20 000 сдружения с нестопанска цел.

Преди години, партиите били над 400, но голяма част от тях били закрити по искане на прокуратурата заради неизпълнение за задължението си, всяка година да представят отчети пред Сметната палата.

Кандидат-юристите изгледаха филм за историята, дейностите и практиките на Софийски градски съд и имаха възможност да зададат своите въпроси на експерти и съдии от различните отделения - наказателно, гражданско и фирмено.

Съдия Янева им благодари за интереса към мероприятието и обеща следващата година да организира още по-мащабно и широкообхватно мероприятие, за да стане Съдебната институция по-отворена и прозрачна за обществото. 

Водещи

Най-четени