Торбички за органични отпадъци - добра практика от Германия 15.09 | 20:21

Те се разлагат напълно и не влошават качеството на компоста

От Ивайло Ачев

След пробен период от три месеца германската община Бад Дюркхайм одобри с нарочна наредба използването на торбички за органични отпадъци, направени от подлежащия на компостиране пластмасов материал Ecovio FS, производство на BASF.

Торбичките, направени от материала Ecovio FS, се разлагат напълно и не влошават качеството на компоста. Торбичките не само предотвратяват неприятните миризми и насекомите, но и премахват необходимостта от миене и почистване на контейнера, в който се събират органичните отпадъци.

При стартирането на проекта в началото на месец април всяко от около 65 хил. домакинства в района получи 10 торбички, направени от подлежащия на компостиране пластмасов материал Ecovio FS. Жителите бяха насърчени да събират своите органични отпадъци в торбичките и да ги изхвърлят в контейнера за органични отпадъци.

Независимото консултантско дружество IBK-Solutions осъществи мониторинга на пилотния проект и извърши анализ на компоста в инсталацията за компостиране на органични отпадъци в град Грюнщадт. В допълнение беше осъществено проучване сред жителите за използването на тези торбички.

Проучването показа, че почти 90 процента от жителите са доволни от торбичките от Ecovio. Над половината от анкетираните са посочили, че торбичките са много полезни за събирането на органични отпадъци. Жителите дават особено висока оценка на факта, че събирането на органични отпадъци става много по-лесно, без течащи торбички и лоши миризми.

Според извършения от IBK- Solutions анализ пълните торбички могат да се съхраняват най-малко две седмици, без да протекат. Жителите на областта си пожелаха да има торбички с различни размери, а също и системи за носене и затваряне.

Отделно анализът на IBK-Solutions показа, че биоразградимите торбички за органични отпадъци нямат пагубен ефект върху качеството на компоста. Пластмасата се разгражда напълно. Торбичките не оказват влияние върху състава на компоста: плътността, съдържанието на вода и сол, стойността на pH, нутриентите, процентното съдържание на органично вещество и другите съставки на компоста се запазиха непроменени.

Няма промяна и във външния вид на компоста. Това са важни критерии, защото инсталацията за компостиране на органични отпадъци продава хумус на клиенти като лозари, овощари и производители на аспержи, които го използват за подобряване качествата на почвата.

Водещи

Най-четени