Три хиляди души работят по социални проекти във Видинска област 06.10 | 19:40

Във Видинска област е осигурена работа по различни мерки и програми за над 3 хил. души

От Ивайло Ачев

Във Видинска област е осигурена работа по различни мерки и програми за над 3 хил. души, но специално за град Видин заетите са малко над 500 души. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който беше на посещение във Видин днес (06.10.11).

В община Видин предстои разкриването на два Центъра за настаняване от семеен тип, Защитено жилище и Център за социална рехабилитация и интеграция. Социалните услуги са част от проекта "Детство за всички”, в изпълнение на Визията за деинституционализация на децата в България. Те ще бъдат разкрити с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”.

Един от най-важните социални проекти във Видин е проектът "Всички деца с равен старт в училище”. Стойността му е 1 504 000 лева, а целта е приобщаването на деца с увреждания към училищната среда. Средният годишен брой на деца, имащи нужда от подобни услуги и грижи е над 250.

По този проект ще бъдат създадени центрове във видинските детски градини №4, бившата №7, №15, №16, №18 и заведението в град Дунавци. За целта ще се обособят отделни помещения в сградите, които ще се ремонтират и обзаведат. Строителните дейности по проекта ще стартират през ноември тази година, след подготовката на необходимите тръжни процедури.

В центровете в шестте детски градини ще бъдат наети 77 души на работа – педагози и медицински персонал. Услугите по проекта ще стартират след месец май 2012 година.

Отделно във Видинска област има открити социални трапезарии както в самия град Видин, така и в Кулата, Грамада, Белоградчик, Дунавци, Видин, Ново село, Бойница, Димово и Чупрене. В тях топъл обяд получават 749 души от най-нуждаещите се социални групи.

За периода октомври 2011 – април 2012 година финансирането на 9-те трапезарии възлиза на 243 874 лева.

Водещи

Най-четени