Тръгват нови е-услуги за осигурените лица 18.10 | 11:27

Те позволяват дистанционното обслужване при издаването на документи

От Кремена Бедерева

Националният осигурителен институт (НОИ) разширява от днес списъка на електронните услуги, предлагани през интернет страницата на институцията (www.nssi.bg), съобщава НОИ.

В онлайн пространството вече са активни четири нови е-услуги, насочени към осигурените лица и позволяващи дистанционното им обслужване при издаването на документи. Две от услугите са свързани с пенсионното обслужване на лицата.

Онлайн може да се подава "Заявление за издаване на удостоверение на наследниците на починал пенсионер". Документът е необходим на наследниците на починал пенсионер за удостоверяване пред банката до кой месец включително починалият е имал право на пенсия.

По електронен път може да се подаде и "Заявление за получаване на копирани и заверени документи от пенсионно досие". Така лицата доказват пред други институции факти и обстоятелства, свързани с положения осигурителен стаж, с осигурителния им доход, както и други факти, свързани с осигурителния процес или полагащата им се пенсия.

Втората група нови електронни услуги е насочена към лицата, които желаят да се възползват от правото си за получаване на обезщетение за безработица от друга държава членка на ЕС. По електронен път вече се подава заявление за удостоверяване на осигурителни периоди от България за друга държава-членка на ЕС, ЕИП или Швейцария, както и заявление за предоставяне на информация от България за друга държава-членка на ЕС, ЕИП или Швейцария за членовете на семейството на безработно лице.

Новите електронни услуги на НОИ са достъпни за потребителите на интернет страницата на института. За тяхното ползване се изисква попълване на ЕГН и Персонален идентификационен код (ПИК), издаван от териториалните поделения на НОИ в страната или електронен подпис.

Водещи

Най-четени