Търново извади уникален коз в надпреварата за културна столица 20.03 | 16:42

Екосъоръжение ще събере всички погледи и ще обере овациите

От Теодора Кокаланова

Уникален павилион от екологични материали е хит в парк "Марно поле" във Велико Търново. Целта на съоръжението е да информира подробно гражданите относно кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Тези, които искат да се включат с идеи за събития и проекти ще имат тази възможност именно там да демонстрират своята креативност. 

Павилионът е част от реализацията на комуникационната стратегия на кандидатурата, която трябва да привлече обществения интерес и да бъде по-отворена към гражданите. 

Желанието на екипа, подготвящ кандидатурата е да провокира активността на великотърновци да предлагат свои идеи за събития, в подкрепа на града по време на ожесточената надпревара за престижната титла. Привлечени са и доброволци, които ще се заемат с анимацията за деца. Атрактивна работилница ще се превърне в сцена на множество спектакли и изяви на артисти, които практикуват улични изкуства.

За направата на павилиона се използва изцяло дървен материал и стъкло. Той представлява обърната с основата нагоре пирамида. Състои се от 77 триъгълници и има седем повърхности. "Числото седем не е избрано случайно", обясни проектантът на съоръжението арх. Стефан Цонев.

По думите му това е сбора на три плюс четири – числа-символи на духовното и материалното. Гражданите, които изявят желание да се включат в направата на облицовката на павилиона ще получат малки дървени шайби от дървени клони, на които ще могат да напишат своите идеи и предложения и да ги залепят на пирамидата.

Според арх. Цонев така ще покажем на Европа активно участие и съпричастност. Проектът, финансирането на идеята и реализацията са дело именно на архитект Цонев, на негови колеги и приятели. Очаква се павилионът да бъде готов в началото на месец април.

В парк "Марно поле" той ще остане до месец октомври, когато ще стане ясно кой български град продължава в надпреварата за европейската титла. Павилионът е мобилен, което улеснява монтирането му на различни кътчета в града след приключване на оспорваното състезание. 

Най-четени