Улеснява се прилагането на схемата "Училищен плод" 24.08 | 13:02

Отпада изискването плодовете и зеленчуците да са произведени на територията на ЕС

От Олга Андреева

Правителството измени Наредбата за условията и реда за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения (схема "Училищен плод"), за да облекчи процедурите.

С измененията се премахва изискването за представяне на сертификат за съответствие за всяка доставяна  партида, информира БТА. Отпадат изискванията за сезонност на плодовете и зеленчуците, както и да са произведени на територията на ЕС. 

Дава се възможност на учебните заведения да участват в схемата само през втория учебен срок. Няма да се изисква и ежедневен контрол и докладване на броя на децата, присъствали в клас. 

Основната цел на изменението на наредбата е създаването на условия за по-опростено прилагане на схемата, което е предпоставка и за участието в нея на по-голям брой деца. 

iNews припомня, че прилагането на схемата "Училищен плод" се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет, под формата на национално съфинансиране и държавна помощ.

Схемата изцяло отговаря на политиката на Европейския съюз за подобряване на общественото здраве и намаляване на дългосрочния риск за развитие на социално значими болести.

Размерът на финансовата помощ за 2010/2011 учебна година на дете беше 20,53 лева при общ размер на бюджета по схемата в размер на 7 293 540 лева.

Водещи

Най-четени