Учат наши учени как да кандидатстват по европейски програми 03.08 | 07:07

Информационни събития за програма "Идеи" ще има в началото на септември

От Деляна Петкова

Министерството на образованието, младежта и науката и Европейският съвет за научни изследвания (ERC) ще проведат серия от информационни събития, посветени на възможностите за участие в конкурсите на специфична програма "Идеи” на Седма рамкова програма. 

Това става ясно от съобщение на образователното министерство. Първите събития по програмата ще се проведат в периода 3-5 септември в два от големите университетски градове – Варна и София.

По предварителна програма семинарите ще бъдат в Гранд хотел "Варна” и комплекс "Св. Св. Константин и Елена” - на 3 и 4 септемврии, а на  5 септември в Гранд хотел "София”.

До този момент българските учени не са проявили сериозен интерес към програма "Идеи". Това е и причината за стартирането на инициативи за повишаване информираността на изследователската общност и насърчаване на отличните български учени да кандидатстват за престижните грантове на Европейския съвет за научни изследвания.

Програма "Идеи” се осъществявана чрез Европейския съвет за научни изследвания. Целта е да бъде оказана подкрепа за развитието на фундаменталните изследвания, достигайки до ключови открития в развиващи се области на изследване.

Усилията на ЕС чрез тази програма е да задържи най-талантливите учени в Европа, като едновременно предоставя възможности за развитие както на независима кариера на младите изследователи.

 

Водещи