Ученици направиха музей на виното в сухиндолско училище 31.10 | 14:43
260 ученици, разпределени в няколко изследователски групи – по етнография, география, история и биология, активно се включиха в проекта

"Виното с пълно право може да се смята за най-здравата и хигиенична напитка."
Луи Пастьор
Музеят в училището в Сухиндол е създаден по проект "Минало, настояще и бъдеще на лозарството и винопроизводството в Сухиндолския регион", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Общият бюджет е 13 561 лв.
Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.
В него са представени сортове грозде от региона, както и кратка информация за тях. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино, което са нарекли "Виното на боговете".
Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.
В музея са представени сортове грозде от региона, с кратка информация за тях. Учениците от майсторското ателие са направили макети на лозови масиви, намерили са и са подредили стари инструменти, използвани в лозаро- и винопроизводството. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино което са нарекли - "Виното на боговете".
Най-старият сорт грозде, с който е известен Сухиндол, е гъмза, разказва Ивайло Отчев, директор на СОУ "Св. Климент Охридски" в града.
Гъмза е зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. Има среден растеж и висок добив.
От гроздето се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки и хармонични. Виното на учениците е направено по стара сухиндолска рецепта, обяснява още Йотов.
Етнографската група по проекта е провела много разговори с по-възрастни сухиндолци относно историята на града, развитието на винопроизводството. Правили са екскурзии до Велико Търново, Перперикон. В няколко текста, експонирани в музея, се проследява пътят на напитката на Боговете от древни времена до наши дни.
Групата по уеб дизайн е създала сайт по проекта по идея на самите деца.
Според народната традиция в Сухиндол, няколко дни преди началото на гроздобера, се почистват и поправят всички винарски съдове, които се използват при брането на грозде и правенето на вино. Редица от тях, като каци, бъчви, подлини и др., се изработват от специално дърво, което не придава особен дъх и не пропуска виното.
Лозарството и винарството съпътстват неизменно местното население на Сухидол през вековете.
Още за виното и за проекта за винения Музей в СОУ "Св. Климент Охридски" прочетете в Sever.bg
Водещи
-
Стомашно-чревните вируси атакуват в края на лятото
Епидемиологът д-р Христиана Бацелова предупреждава за активизиране на инфекциите и...
26.08 | 17:59
-
Социалното министерство предлага 1213 лв. минимална заплата от 1 януари 2026 г.
От 1 януари 2026 г. минималната почасова работна заплата ще бъде 7,31 лв. (3,74 евро).
26.08 | 17:39
-
До края на следващата седмица ще са ясни резултатите от назначените експертизи, които да докажат причината за смъртта на 21-годишната родилка
Младата жена почина на 23 август след раждането на второто си дете, нейни роднини атакуваха...
26.08 | 17:20
Най-четени
-
Напрежение в Русе след смъртта на родилка
С викове „убийци“ протестиращи нахлуха в АГ-комплекса на болницата
26.08 | 11:14
-
Ще има втори вход/изход на кв. „Сарафово“ в Бургас
Затова и Димитър Николов поиска от съветниците да дадат разрешение за изготвянето на нов...
26.08 | 11:45
-
20-годишен младеж от село Сушица заля с бензин и подпали родителите и сестра си след семеен скандал.
Тежки изгаряния
26.08 | 09:30