Ученическа Кръгла маса в Деня на будителите 28.10 | 07:11

В "Народността не пада там, дето знанието живей" ще участват средношколци от Трявна

От Таня Георгиева

Кръгла маса на тема "Народността не пада там, дето знанието живей” ще се проведе днес - 28 октомври, от 14 часа в зала "Дръзновение" на СОУ "П. Р. Славейков" в Трявна.

Участници в дискусията по темата ще бъдат ученици от 7 до 12 клас, а гости - по-големи ученици, преподаватели, официални лица и граждани.

"От почти 10 години обучаваме децата в два вида форми на дебати - класически, с аргументирана защита на тезата и състезание по публична реч. Тази Кръгла маса ще се проведе именно под втората форма - всеки от участниците ще подготви свое становище по темата, ще го изложи, а след това ще го защитава, ако се наложи. Но, тъй като темата на събитието кореспондира пряко с 1 ноември - Деня на народните будители, едва ли ще има разногласия в позициите", обясни ръководителката на клуб "Дебати" Виолета Тачева.

Проявата е подкрепена от отдел "Култура" на Община Трявна.

На самия Ден на народните будители - 1 ноември, между 9 и 10 часа ученици от едноименните училища ще поднесат цветя в знак на признателност пред барелефа на проф. Пенчо Н. Райков, бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в градинката пред СОУ "П. Р. Славейков”, паметника на Петко Славейков в градината пред Районен съд.

Читалищни дейци ще поднесат своите букети пред паметника на Пенчо Славейков пред НЧ”Пенчо Славейков 1871”, а служителите от общинска администрация и музейни работници - пред барелефа на поп Йовчо.

Най-четени