Хисаря готова с пречиствателната си станция 03.01 | 09:35

От Елена Коцева

Пречиствателната станция за отпадъчни води в Хисаря е преминала успешно 72-часовите проби, което означава, че вече може да бъде открита. Така два месеца предсрочно тя ще започне работа, съобщи кметът на общината Георги Пирянков.

Съоръжението е първи етап от мащабен проект на общината за събиране и пречистване на отпадните води на града.

Пречиствателната станция се намира в уникално за района място и единствено кв. Миромир е под неговото ниво, откъдето отпадните води ще се качват с припомпване.

Съоръжението се вписва отлично в околната среда. До него се стига вече по асфалтиран път, а на прилежащия му терен са засети 560 дръвчета и над 100 храсти.

По думите на Пирянков съоръжението е едно от най-модерните в страната, което се управлява дистанционно от Германия.

Пречиствателната станция ще се обслужва на място от 10-12 работници. Има изградена интернет връзка с фирмата в Германия, съобщава БТА.

Новата пречиствателна станция може да преработва 1 080 куб.м. отпадни води на час и възможност да обхване отпадните води на население от 25 000 жители, което е три пъти повече от постоянните жители на Хисаря. По-голямата възможност за обхват на пречиствателната станция е предвиден заради туристическия сезон, когато Хисаря се напълва с туристи.

Чисто технологично преработката на отпадните води се извършва на три етапа - механично, биологично и обработка на утайката. Условно чистата вода се отвежда в язовир "Синята река", а крайният продукт от утайката е подходящ за наторяване на земеделските почви и за депониране на градски сметища.

Вторият етап на проекта предвижда изграждане на канализация на трите квартала на Хисаря - Миромир, Момина баня, Веригово, която е с обща дължина близо 30 км. Планирана е и подмяна на 12 км. етернитови тръби от водопроводната мрежа.

С по-малки проекти и при съвместно финансиране между ВиК и общината за последните три години в града е извършена подмяна на водопровода на 14 улици, с което значително е свалена загубата на питейна вода.

След възлагане на дейностите, проектът се реализира в рамките на 18 596 000 лева, от които 17 480 000 лева безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейската общност.

Близо 1 200 000 лева са парите, които са осигурени от бюджета на общината, отбеляза още кметът.

Водещи

Най-четени