Хора в неравностойно положение ще изработват сувенири в Бургас 30.05 | 13:15

Новата инициатива предлага възможности за най-нуждаещите се

От Ивайло Ачев

Общинско социално предприятие за изработка на туристически сувенири на морска тематика ще заработи след няколко месеца в Бургас, съобщават местните власти.

Предприятието ще носи името "Морски знаци" и ще разкрие нови работни места за хора с увреждания, самотни и многодетни майки или лица, напуснали социални институции. Това каза на пресконференция в залата на общината от зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева и Димитър Маджаров – ръководител на проекта.

Проектът е на обща стойност 294 894, 35 лв., а продължителността му е 18 месеца. Предприятието ще се помещава в общинско помещение, което се състои от 2 стаи, санитарен възел, кухненски бокс и коридор. Общата му площ е 107 кв. метра.

Предприятието ще осигури заетост на 8 души в неравностойно положение, както и възможност за надомна работа, и още 6 души обслужващ персонал. То ще бъде с капацитет 350 броя артикули на месец и разнообразие от 30 различни вида сувенири, които ще бъдат разпространявани на пунктове в града и по Южното Черноморие.

Средствата от продажбата на арт изделията ще осигуряват обезпечаване дейността на предприятието.

Дейностите по създаване на новото предприятие са част от спечеления от Община Бургас проект по ОП "Развитие на човешките ресурси", озаглавен "Общинско социално предприятие "Морски знаци" – Нови възможности в подкрепа на социалното включване".

Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева допълни още, че предприятието ще осигури работа на хората в неравностойно положение, като им помогне да се чувстват полезни в развитието на града и ще запълни една празна досега ниша в туристическия му облик, тъй като до момента Бургас няма собствени сувенири, пуснати в продажба на пазара.

Предприятието ще бъде ангажирано с производство и реализация на изделия на традиционните български занаяти и сувенири с морска тематика. Предметите за спомен ще бъдат изработвани от разнообразни материали – текстил, кожа, стъкло, керамика, дърво и др.

Водещи

Най-четени