Християни и мюсюлмани си подават ръка в името на обща кауза 06.03 | 09:54

Благородната инициатива за ремонт на православен храм ги обединява

От Теодора Кокаланова

На 20 километра югоизточно от Асеновград на пътя на Първомай се разкрива село Нови пазар. В селото живеят 311 души - половината мюсюлмани, другата - християни. Заедно са поели инициативата да извършат основен ремонт на местната църква "Св. Георги".

Църковното настоятелство и кметът на селото Айнур Нешадов, подкрепяни от Пловдивската митрополия и община Асеновград, започват кампания за набиране на средства за ремонт. Храмът е с обща площ около 130 кв.м, с камбанария, но до момента не му правен ремонт. Освен покрива, който е изцяло разрушен и вътрешната част се нуждае от освежаване. 

През последните месеци кметът на селото обикаля фирмите в района и за радост до момента не е срещнал отказ. Инициативата получава благословията на представителите на бизнеса, както и на Пловдивския митрополит Николай, който обещава участие с най-малко 5000 лева. Подкрепата на Комисията по вероизповеданията също не закъснява. 

Това обединение кара кмета на селото да бъде оптимист, че необходимите между 30 000 и 40 000 лева ще бъдат събрани. Той изразява надежда, че на Гергьовден, когато е патронът на църквата, ремонтът ще бъде приключен. Единствената пречка са аномалиите при температурите и динамично променящите се климатични условия. Светлината идва от обединението на християни и мюсюлмани, които ще се включат с труд и себеотдаване. Една част от материалите са обещани от строителните фирми, съобщи БТА. 

Водещи

Най-четени