Цените растат, заплатите не. Намалете разходите! 27.01 | 11:01

Избягвайте хипермаркетите – там е пълно със стоки, от които купуваме, дори и да не са ни нужни

От Виолета Иванова

В сряда от Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ съобщиха, че издръжката на човек от четиричленно домакинство вече е 511,25 лв.

За да живее нормално семейство от двама възрастни с две деца през декември миналата година, са му трябвали 2045 лв. при 2008 лв. през септември (увеличение с 1,8%) и 1923 лв. през декември 2009 г. (ръст 6,4%).

Тревожно е увеличението на цените на хранителните стоки - средно с 8,1% за година, и то на основни хранителни продукти. За година пшеничното брашно е поскъпнало над 25%, хлябът - с 8,1%, кравето сирене - с 19%, олиото - с 42%, кравето масло - 17,9%. Чесънът е отбелязал рекорд от 75,8%, а лукът - от 18,8% и т.н.

Поддържането на жилището вече излиза със 7,7% по-скъпо, като цените на осветлението и отоплението са нараснали с 10,5% за година. Съществено е покачването на цените при горивата - с 21%.

На фона на всички тези увеличаващи се цифри единственото, което не се увеличава, са заплатите. Въпросът, който всички си задаваме в тази ситуация, е как да намалим разхода си?

Ето и няколко съвета:

Отивайте в магазина с план. Когато отивате с план, ще купувате само това, което ви е необходимо. Да не забравяме, че в хипермаркетите е пълно със стоки, които ви изкушават, а нямате нужда от тях.

Другият полезен съвет е да не ходите с децата на пазар. Така няма да купите нещо, което бихте купили, ако то е с вас.

Препоръчително е да се пазарува от по-малки магазини, а не от големи хипермаркети. В кварталните магазини цените на някои продукти са по-ниски, пък и няма това разнообразие от стоки, което предлагат големите. Ако все пак предпочитате по-големите магазини, добре е да купувате на едро. Така освен че ще спестите малко пари ще пазаруват и по-рядко, а това ще спести от разходите ви за транспорт.

И не на последно място, ако искате да намалите разходите си - хранете се вкъщи. В заведения е изключително скъпо спрямо цените в магазините.

Водещи

Най-четени