Шоколад, но без нагарчане заради експлоатация на детски труд 15.03 | 17:30

Децата в Африка работят, за да помагат на семействата си, но неподходящи за тях дейности

От iNews.bg

ЕС е водещ потребител на шоколад и шоколадови изделия. На територията на общността се намират и заводите на големите производители на тези сладки изкушения.

За да не ни нагарча шоколадът от чувството за вина за експлоатацията на детски труд са необходими мерки, препоръчват от Европейския парламент. И настояват, че Международното споразумение за какаото трябва да бъде обновено и в него да бъде обърнато специално внимание за експлоатацията на детския труд.

"Ужасяващ брой деца са ангажирани с опасни дейности по какаовите полета", коментира комисарят по развитието Андрис Пиебалгс преди европейските депутати да гласуват резолюция. Документът беше приет с вдигане на ръце.

Призивът на депутатите е всеки по веригата – хората, които отглеждат какао, компаниите, които го обработват, търговци и производители на шоколад, както разбира се и потребителите и правителствата, да поемат своя ангажимент срещу експлоатацията на детски труд в този сектор.

В бедните африкански страни много деца помагат на своите родители да "вържат двата края" на финансите. Но често тези дейности съвсем не са подходящи за подрастващи – те се оказват изложени на пестициди, или дори жертва на трафик на хора и заставяни да работят по полетата.

По тази причина и в резолюцията на ЕП е записано искане до Европейската комисия да разработи механизми, които да засичат стоките, произведени с експлоатация на детски труд.

Водещи

Най-четени