Шумен се побратими със сръбския град Крагуевац 31.03 | 19:51

Това стана известно днес на срещата между посланика на Сърбия в България Александар Църквеняков и кмета на Шумен

От Кремена Бедерева

Шумен и сръбският град Крагуевац ще се побратимят. Това стана известно днес на срещата между посланика на Сърбия в България Александар Църквеняков и кмета на Шумен Красимир Костов, информира БТА.

Сръбският дипломат е на посещение в Шумен по покана на Катедрата по журналистика и масови комуникации към Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" и кмета на града.

"Идеята за побратимяването между двата града се зароди още в началото на 90-те години на ХХ-ти век, но тогава тя не беше реализирана. Сега очаквам това да се случи най-късно до май", заяви Красимир Костов.

Според него двата града могат да си сътрудничат в областта на промишлеността, като се използват възможностите на Програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС.

"Моята работа е да съдействам за осъществяването на заявеното желание на шуменския кмет за побратимяване на двата града", заяви Александар Църквеняков.

Той определи България като един от десетте най-важни партньори на Сърбия. Дипломатът акцентира, че Сърбия може да даде добра база на българския бизнес за търговия с трети страни и по-специално с Русия, с която сръбската държава има подписана спогодба за безмитен режим за внос и износ на стоки.

По-рано днес посланикът на Сърбия изнесе в Шуменския университет лекция на тема "Новите медии и новите отговорности на журналистите". Визитата му завърши с посещение на комплекса "Създатели на българската държава".

Водещи

Най-четени