Ще има отопление за социално слабите от Пловдив 20.11 | 08:34

Стига да отговарят на критериите и да не мамят

От Филипа Тодева

Всички социално слаби, които отговарят на критериите ще получат средства за отопление. Това съобщи Надя Танева, директор на дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив, предаде БТА.

За предстоящия зимен сезон в дирекция "Социално подпомагане"са приети 8 312 молби за отопление, които са с около 2 000 повече в сравнение с миналата зима. Най-много от кандидатите са заявили желание за твърдо гориво, което е по един тон въглища.

Ползващите парно и електричество получават в брой средствата в края на отоплителния сезон, но след като докажат, че са си плащали редовно сметките. Има случаи и на измами.

Помощ няма да получат хора, които надвишават посочения в закона минимален доход, не съобщават за продаден имот или за участие във фирма. Най-драстичното нарушение според Танева е подаването на неверни данни по отношение на семейния статус.

Много от хората, които живеят на семейни начала не отбелязват това в декларацията и майката се води като самотна, коментира Танева. Тя посочи, че от списъка отпадат и самотните възрастни хора с право на помощ, които през зимата обаче живеят при свои близки и на практика не ползват самостоятелно отопление.

Според Танева "тези пропуски" в повечето случаи са умишлени, което тя определя като "опит за измама". Истината излиза наяве при проверка на адреса, където социалните работници са информирани за всичко от съседите.

Водещи

Най-четени