Ще могат да ни проверяват и данъчни от други държави в ЕС 16.02 | 09:30

Министрите на финансите приеха Директивата за избягване на данъчните измами

От iNews.bg

Министрите на финансите от ЕС одобриха директива за избягване на данъчните измами по време на заседанието си в Брюксел.

Текстовете предвиждат споделяне на информация и засилено сътрудничество за избягване на кражбите, съобщават от ЕКОФИН.

Промените в законодателството означават, че на данъчните служители няма да бъде отказвана информация под предлог, че тя е банкова тайна или с нея се разпорежда друга финансова институция.

Освен това според закона ще има въведен краен срок за получаване на търсена информация от данъчните служби в други държави, а данъчните служители ще могат да извършват проверки в други страни, членки на общността, ако обстоятелствата го налагат.

Директивата трябва да бъде транспонирана в националните законодателства до 1 януари 2013 година.

В директивата са отчетени засилената мобилност на гражданите на ЕС и по-големият обем на трансгранични плащания. По тази причина е наложително данъчните служби да споделят информация, смятат министрите на финансите.

Освен това са включени и стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които предвиждат даване на информация за данъчно задължени лица при поискване от властите на друга държава.

Предишното законодателство в областта на данъчното облагане в ЕС датира още от 1977 година. Промени на текстовете бяха правени през 2006 година.

 

Водещи

Най-четени