Ямбол с нов договор за автобусни линии 11.04 | 13:21

Договорът е поредна стъпка в усилията по оптимизиране на градския транспорт

От Кремена Бедерева

Община Ямбол сключи договор за обслужването на пакет от осем автобусни линии от общинската транспортна схема, съобщиха от пресцентъра на общината. Договорът гарантира високото качество на градския транспорт, с наличието на съвременни автобуси и възможност за пълен контрол от страна на възложителя.

Линиите с номера 1, 13, 13а, 20, 20а, 23, 25, 25а ще се обслужват от софийската фирма, чиито автобуси и до момента извършваха курсове по маршрутите – до избор на превозвач. Срокът на договора е десет години, считано от 7 април 2011 г.

Превозвачът се задължава да поддържа средна възраст от 72 месеца на автобусния парк, като възрастта на всеки един от автобусите не бива да надвишава 96 месеца. Фирмата се задължава още да закупи и монтира за своя сметка GPS устройства в автобусите, с възможност за измерване на температурата в салона.

Монтирането на GPS устройствата ще допринесе за максимален контрол при спазване на разписанието и условията по време на пътуването. Предвижда се да бъдат извършвани медицински прегледи на водачите и технически прегледи на автобусите преди всеки курс.

В клаузите на договора са залегнали санкции при неспазване на разписанието, както и възможност за прекратяване на договора при системно нарушаване на разпоредбите му.

Договорът е поредна стъпка в усилията по оптимизиране на градския транспорт, които общината полага вече трета година. Още в началото на мандата бе изготвено детайлно разписание на всички линии. Кметът Георги Славов изиска автобусите да бъдат оборудвани с GPS устройства за максимален контрол.

За неспазване условията по договора и използване на автобуси над допустимата възраст бяха прекратени отношенията с предишния превозвач. С подписването на новия договор ще се увеличи възможността за оптимизиране на разписанието спрямо нови условия в различни краища на общината – индустриална зона, нови търговски обекти и други.

По-рано през годината бе сключен договор и за концесията на автобусните спирки, като ще бъдат изградени 80 изцяло нови спирки – инвестиция от близо 2 милиона лева.

 

 

 

Водещи

Най-четени