Доброто настроение помага за творческото мислене 16.12 | 10:31

Слушайте приятна музика, ако трябва да се справите със сложен проблем

От Любомир Тасев

Учени доказаха, че позитивното настроение подобрява способността на хората за творческо мислене.

Според статия на страниците на списание Psychological Science откритието може да е полезно за представители на различни професии.

Освен това гледането на смешни видеоклипове и снимки в Интернет може да повлияе положително на трудоспособността ви.

Авторите на изследване от Университета на Западно Онтарио, под ръководството на Руби Надлър, провели серия от експерименти с доброволци, в които проучили способността на хората да запомнят определена информация, за което се изисквало проява на творческо мислене.

С подходяща музика и видеозаписи преди началото на експеримента учените създавали на доброволците позитивно или негативно настроение.

Те установили, че най-отрицателен ефект върху хората оказвали саундтракът на филма "Списъкът на Шиндлер" и репортаж за пострадали от земетресение.

Положително настроение изследователите успели да предизвикат с помощта на весела мелодия на Моцарт и видеозапис със смеещо се бебе в главната роля.

При изпълнението на творческото задание доброволците, "обработени" предварително с едно или друго настроение, трябвало да запаметят и след това разпознаят сложни художествени образи. Експериментът показал, че хората с позитивна нагласа се справяли със задачата много по-добре от натъжените.

"Ако ви се налага да решите сложна творческа задача или сте изправени пред проблем, който се нуждае от сложно решение, доброто настроение помага да се справите успешно," казва Надлър.

Просто трябва да послушате приятна музика, не задължително класическа, твърдят учените. А работодателите не трябва да се отнасят строго към това, че подчинените им гледат в работно време по някой смешен клип в Интернет.

Водещи

Най-четени